De Wijngaard

KenT Pastoraat

Pagina delen

Informatie voor de ouders.

Kinder- en TienerPastoraat

‘Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij.’

Jezus leert ons dat wij voor álles bij Hem mogen komen. Dat kinderen voorál bij Hem mogen komen. Kinderen zijn heel belangrijk! 

Er speelt nogal veel in het leven van kinderen en tieners. De meesten komen daar wel doorheen, anderen hebben wat extra aandacht nodig. Dit kan komen doordat zij zelf de dingen anders zien, door relaties thuis, relaties op school, in de kerk of op de sportclub. Door ruzies, scheidingen, rouwverwerking, angsten, etc. Als dit het geval is of als uw kind of tiener gewoon even wil kletsen zijn wij altijd beschikbaar. Kinderen en tieners met een mobiele telefoon kunnen via Whatsapp contact met ons opnemen, anders kunnen zij terecht bij de praatpaal of (via hun ouders) contact opnemen met een van de medewerkers. Het kan voorkomen dat ouders dit ‘hulp inroepen’ als falen zien, terwijl dit juist als grote betrokkenheid en het beste voor je kind willen gezien mag worden

Inmiddels heeft het kinder- en Tienerpastoraat een plek gekregen binnen onze gemeente met de praatpaal tijdens de kinderkerk en tijdens de crosslink tienerdiensten.

Bij de Tienerdiensten hebben wij inmiddels een vaste plek gekregen. Bij iedere tienerdienst is er kort aandacht voor onze aanwezigheid en is er voor de tieners de mogelijkheid met ons te praten, voor zich te laten bidden of een afspraak te maken. Ook delen wij zo nu en dan onze visitekaartjes aan hen uit zodat zij weten hoe ze met ons contact op kunnen nemen. Op deze kaartjes staat ons telefoonnummer en email adres vermeld.

Wellicht is het u opgevallen dat de praatpaal na de dienst niet meer aanwezig is. De praatpaal is nu aanwezig tijdens de kinderkerk. Tijdens de workshops kunnen de kinderen terecht bij de praatpaal waar zij kunnen napraten met medewerkers van het kinder- en tienerpastoraat. Dat kan zijn over het onderwerp dat is behandeld tijdens de kinderdienst of over andere onderwerpen die hen bezig houden. Dit doen wij in de eerste instantie door naar ze te luisteren. Soms is er behoefte aan gebed, maar ook om bijvoorbeeld een vervolg afspraak te maken. Dit kan zijn voor de volgende zondag maar ook door gewoon samen een spelletje te doen, iets te maken of koekjes te bakken enz. Dit gaat altijd in overleg met de ouders. Wij maken met kinderen geen geheime afspraken en proberen zo transparant mogelijk te werken. Daarom is de praatpaal een onderdeel van het Kinder- en TienerPastoraat. Zo kunnen wij de kinderen van onze gemeente goed monitoren in samenwerking met de kinderkerk en Crosslink. Het doel van het Kinder- en TienerPastoraat is kinderen en tieners te begeleiden naar een stabiele groei in Christus.

De medewerkers van het team hebben de cursus kinder- en tienerpastoraat gevolgd, hebben vanuit hun professie ervaring in het werken met kinderen en tieners, werken in het onderwijs of hebben een hart voor kinderen en tieners en zien hier hun roeping in. Met enige regelmaat volgt het team gezamenlijk workshops op het gebied van pastoraat.

Het kinder- en tiener pastoraat kan indien nodig ’Doe en Praatgroepen' oprichten die zich richten op een bepaald thema waar kinderen in een groepje hun ervaringen kunnen delen. Voorbeelden hiervan zijn de Doe- en praatgroep Echtscheiding en de Doe- en praatgroep Rouwverwerking bij kinderen. 

Het kan ook voorkomen dat ouders met hun kind samen ergens tegen aan lopen en graag gezamenlijk een afspraak willen maken. Ook dit is een mogelijkheid.

 

Voor informatie kunt u contact opnemen met Arjan Banninga, teamleider KenT – email: kentpastoraat@wijngaard-leeuwarden.nl